Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 14:18 - АСЕН ДОЛДУРАНОВ В КЛУБА НА ВЕТЕРАНИТЕ СПОРТИСТИ
Автор: mibos Категория: Спорт   
Прочетен: 2292 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.03.2014 12:20


Асен Долдуранов /Ямборски/ е бивш лекоатлет /футбол, волейбол, шейни и др./ за периода 1948 - 1966 г. с треньори Еремийчо Еремиев от Кюстендил и Йордан Кръстев от ВИФ. Спортувал е в "Левски" - К-н,, "Академик" и "Велбъжд". На международен шампионат по лека атлетика е на 10-то място по хвърляне на диск. Асен споделя, че преди във всеки квартал и махала е имало футболен клуб, като срещите са се обявявали от наскоро починалия печатар Кирил Велинов с размери 12/15 см. черно бели и цветни, украсени с фигури на футболисти, а децата са играели боси с направени от тях парцалени топки. Ето какво пише в."Наблюдател" за Кирил Велинов.
image

Всички деца са участвали в игри, в които е било необходимост точност, сила, бързина и ловкост и всеки се е стремял да се представи по-добре отдругите . Имало е доста игри, с които са се постигали тези качества, като джилит, льопче, бибе, тути баба фес, стрелба с ластици, надхвърляне с прашка, стрелба със саморъчно направени лъкове и стрели и др. Зимно време са се провеждали състезания с шейни и ски. През 50- те години целият град е бил залят от музикална вълна и във всяка градинка се е свирело предимно на струнни инструменти. /китари, мандулини и др./ Музиката и спорта са били взаимно свързани.
В своята си треньорска дейност Асен е спомогнал за спечелването на много златни , сребърни и бронзови медали от изявени Кюстендилски спортисти,  бил е треньор на нац.отбор - юноши и девойки ст.възраст, треньор на Нац. отбор по Спортно ориентиране, треньор на нац. отбор по крос в Чехословакия. Той е носител на 2 бр. златни медали от БСФС за "Особени заслуги", сребърен медал на Нац.комитет за мир и орден на труда от Държавния съвет.
Освен спорта Асен си има и хоби: рисуване, музика, лозарство, астрономия.Ето една таблица за броя на медалите, спечелени от неговите спортисти и постигнатите резултати по години
image.
image

image

image

image
 Асен Ямборски ни предлага и няколко куриоза:
1.Състезател пита треньора си как да бяга на 80 м. гладко бягане, а той му отговаря: Първата обиколка бягай бързо, а втората по-бързо.
2.След приключване на спортната си кариера известният бегач от САЩ Емил Емертон не се разделя с бягането, а на 62 г. пробягва разстояние от 270 км. без спиране  за 32 часа и 35 мин., на 65 г. разстоянието от Мелбърндо Аделаида /800 км./ за 10 дни, на 70 г. от гр.Хюстън до гр.Кенеди /1760 км./ за 27 дни и на 78 г. възраст разстояние от 3200 км. за 50 дни или 64 км. средно на ден. След пробега лекарите установяват, че здравето му не отстъпва това на космонавтите.
Асен Долдуранов е треньор на дълги бягания и секретар на клуба на любителите на дълги бягания. Той разказва интересни случки за бягането. Когато д-р Филмоне бил на смъртно легло, се обръща към своите колеги с думите:" За щастие ще оставя след себе си трима отлични лекари- На въпроса на колегите му кои са те , надявайки се да е всеки един от тях, той отговорил: Това са водата, движението и диетата."
По същото време Хораций е написал:"не бягаш ли , докато си здрав, ще бягаш, котато заболееш"
В V век пр.н.е. върху една грамадна скала в Елада били насечени думите: "Ако искаш да си силен - бягай, ако искаш да си красив - бягай, ако искаш да си умен - бягай".
Асен, вече превишил 75 г. се чуства здрав, със спортна стойка, жизнерадост на юноша и прави следната препоръка към всички кюстендилци:
 - Изберете - пътеката на здравето или пътеката до поликлиниката.
А какво са писали вестниците за Асен, вижте по-долу:
image
А ето и най-смешните голове в историята на футбола.







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mibos
Категория: Спорт
Прочетен: 149827
Постинги: 37
Коментари: 12
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930