Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 09:55 - ПИЛОНИТЕ НА ФУТБОЛА В ГР. КЮСТЕНДИЛ
Автор: mibos Категория: Спорт   
Прочетен: 2730 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.12.2009 07:33


1919 -2009 г. - 90 г. футбол в гр. Кюстендил, години от първите стъпки през есента на 1919 г. , та до ден днешен , години изписани с възход и рядко с падение във футбола. Това е носталгия, не само по изминалата младост от футболистите - ветерани, но и по големите успехи, а за младите - надежди за развяване знамето на спортната чест.
Тази омайваща игра, титулована като Цар футбол, в гр. Кюстендил е с основа ФК "Моцион" /Движение/ и любими имена като Патрето, Рората, Цоната, Мъглето, Мароко, Тошо и т.н.  - безкрайни таланти от любими нашенски имена.
image

Търсат се най-подходящите варианти за игра W-M, бразилска защита и какво ли не, но основната цел си остава - победата, гонейки златото, среброто или дори бронза, защото всички медали тежат. Прегърнали от деца великата игра, завладяла целият свят и днес спортистите -ветерани продължават с успех  и победи в много от играните мачове, показвайки стил, изразност, техника и традиция. А съпоставим ли всичко с 90 год. период, ще открием и хиляди самородни таланти, оставили част от собствената си природа, от сърцето и душата си, с побелели коси, понякога треперещи ръце, но винаги усмихнати, достатъчно критични и взискателнил дори и към спомените си.
Върнем ли се назад в историята на футбола в гр. Кюстендил, ще открием, че през 1920 г. той се е развивал много добре - основан е втори футболен клуб "Ботев", в който преминават част от основателите на "Моцион" и спортисти от гимнастическо дружество "Юнак". Започва се благородно съперничество и се организира първият зрелищен мач в двора на 13 полк, където е и първото футболно игрище в града. Съдията е бил с папионка и бяла риза. Спортистите са били с екип от ризи и панталони с отрязани ръкави и крачоли. Вижте една такава снимка от това време.

image

Футболът е правел първите стъпки и не е имало футболни екипи. По-късно се създава ФК "Борислав"- 1925 г., който записва първите златни страници  във футболната история на града, като на 27 април 1933 г. играе на четвърт финал в гр. Пловдив и побеждава с 3:2. Головете са вкарани от Кръсте Ангелов - Патрето - 2 гола и  Цветан Лилячки - 1 гол. След мача се съчинява и химна на отбора, който след това се пее дълги години. Много от тези бивши спортисти не са между живите, но спомените за тях винаги вдъхновяват.
 В днешно време ветераните, особено тези, които са надхвърлили 70-те, трудно си ги преставяме в тяната младост.
 Но има една истина, доказана истина за хората с побелели коси - те известиха пилоните на България и показаха, че има град в Европа, извор на спортни таланти и прекрасни хора и този град се нарича Кюстендил.
 Отначало вратите са се ограничавали с камъни, шапки и дрехи, а младите са се мъчели да подражават на италианците. футболното игрище е било на мястото на театъра и винаги е било пълно със спортуващи младежи. Основава се и спортно дружество "Ботев" с представител Еманоил Марков, после "Буря" и "Осогово". По-късно "Буря" прераства в спортен клуб "Бенковски", а "Осогово" в "Левски".
 Футболът бързо се развива и се започват срещи със съседните градове Перник, Дупница и Радомир. До 1924 г. съставите на отборите са се комплектовали основно от ученици и работници, търсели са се подходящи треньори.
Започват да се печелят не само срещи, но и купи. Стотици са имената на изявените спортисти от онова време, като Асен Константинов, Боян Германов, Кирил Спасов, Кирил Лекарски, Славчо Давидов, Драган Атанасов, Георги Костов, Кирил Божурин , Димитър Данчев и още много други, изиграли неизброим брой срещи, но играли футбол заради красотата му и неговата динамичност, а не за голямите хонорари. Нека още веднъж да благодарим на всички спортисти и в частност футболисти, прославили града ни по целия свят.

image
                                      ИЗГЛЕДИ ОТ ГР. КЮСТЕНДИЛ



Тагове:   футбол,   спорт,   кюстендил,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mibos
Категория: Спорт
Прочетен: 149805
Постинги: 37
Коментари: 12
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930